Read Palmin pirinač by Francisco Azevedo Free Online


Ebook Palmin pirinač by Francisco Azevedo read! Book Title: Palmin pirinač
Date of issue: February 4th 2015
ISBN: No data
ISBN 13: No data
The author of the book: Francisco Azevedo
Language: English
Format files: PDF
The size of the: 19.65 MB
Edition: Agencija TEA BOOKS

Read full description of the books Palmin pirinač:

„Porodica je jelo koje se teško sprema. Potrebno je mnogo sastojaka. Problem je sakupiti ih sve – posebno oko Božića i Nove godine. Kvalitet lonca tu je malo važan; za porodicu je potrebno hrabrosti, predanosti i strpljenja. Nije to za svakoga. Ima tu raznih trikova, tajni, nepredvidljivog. Ponekad čoveku dođe čak i da digne ruke. Draža mu je nelagodnost praznog stomaka. Spopadne ga lenjost, poznati nedostatak mašte kad treba da smisli šta će da pojede, i ona mučnina. Ali život – zelena maslinka na čačkalici – uvek nađe načina da nas podstakne i da nam otvori apetit. Vreme postavi sto, odredi broj stolica i mesta. Najednom, kao nekim čudom, porodica je servirana. Jedan ispadne najpametniji od svih. Drugi bude taman kako treba, najveseliji i najdruželjubiviji, prijatelj svima. Treći – ko bi rekao? – očvrsnuo je, ogrubeo, sazreo pre vremena. Ovaj je najdeblji, velikodušan, zadovoljan i bogat. Onaj je iznenadio sve i otišao da živi negde daleko. Ova – zaljubljena, više od svih. Ona druga – najdoslednija.“

Antonio, koji je kuvar, za proslavu svog osamdeset osmog rođendana priprema porodični ručak na kojem želi da okupi sve: svoju ženu i decu, unuke, braću, sestru i njihove potomke. Njegova porodica, koja je emigrirala iz Portugala u Brazil pre sto godina, nikako nije savršena. Umesto toga, svašta se događalo: venčanja, svađe, razvodi, intrige, proslave, rođenja i smrti.
Kroz Antonijeva sećanja, izlaze na videlo i lepo i ružno – ali svi događaji imaju nešto zajedničko. To je pirinač, mističan i svet, koji nikad ne truli. Pirinač kojim su mladenci, osnivači porodice, zasuti na dan svog venčanja, a koji im je tetka Palma darovala kao svadbeni poklon. Pirinač posejan u zemlju, pao s neba kao mana u pustinji i sakupljen s kamena – simbol je plodnosti i večne ljubavi.
Topla, porodična priča, prepuna inteligentnog humora i poučnih izreka, odvodi čitaoca u magični svet latinoameričkog mentaliteta i tamošnjih običaja. Tu je sve što čini jednu porodicu – ublaženo ljubavlju pisca koji nam se obraća osobenom poetikom.

Read Ebooks by Francisco AzevedoRead information about the author

Ebook Palmin pirinač read Online! Playwright, scriptwriter, poet, novelist, former diplomat, Francisco José Alonso Vellozo Azevedo was born in Rio de Janeiro, in 1951. His plays Unha e Carne (Joined at the Hip) and A Casa de Anais Nin (Anais Nin’s House) won public and critical acclaim, having been produced in Brazil and abroad. His first novel, O Arroz de Palma (Palma’s Rice), has enchanted dozens of thousands of Brazilian readers, who became and are now ardent publicity agents for Francisco’s work. His second novel, Doce Gabito (Sweet Gabito), has just been published to great success.


Ebooks PDF EpubAdd a comment to Palmin pirinač
Read EBOOK Palmin pirinač by Francisco Azevedo Online free

Download PDF: palmin-pirina.pdf Palmin pirinač PDF